My weight loss diary ~ Motivacija i plan ishrane ~2~ deo

четвртак, октобар 08, 2015 prettyandstylish 15 Comments




Cao drage moje..:)


Danasnji post bice nastavak prethodnog, a ukoliko ste propustle o cemu se radi mozeteto procitati klikom na ovaj post.

U ovom tekstu  zelim malo vise da pricam o stvarima koje su me pokrenule na promenu, kao i o onima koje se me kroz ceo ovaj proces motivisale.Takodje podelicu sa vama i svoj plan ishrane, pa ukoliko zelite da saznate nesto vise nastavite da citate post..:)


Ono sto me je pokrenulo da se konacno zapitam sta radim sebi, da se dozovem pameti i konacno krenem sa mrsavljenjem jeste ponajvise ljubav prema modi tacnije cipelama.Mozda ce to zvucati smesno, ali u mom slucaju je tako.Kada sam konacno htela da kupim par cipela koje sam jako dugo zelela shvatila sam da je to nemoguce, jer je njihov kalup previse uzak, a moja noga presiroka.Tada sam znala da ukoliko zelim da uzivam u svim stvarima koje toliko volim, moram nesto da menjam.I svaki put kada bi pomislila na losu hranu, uvek sam u glavi znala koji mi je krajnji cilj, i nisam dozvolila da mi bilo sta to pokvari.Uvek je bitno da  motivisete sebe, jer tako mnogo lakse prolazite krizne faze kojih svakako ima.

To su obicno trenuci kada ste napolju, i ne mozete da napravite sebi zdrav obrok nego morate da se opredelite za los, ili kada ste u drustvu.Ceo ovaj put je u mom slucaju bio pun izazova, ali sam motivisala sebe onime sto volim i nisam htela da odustanem.

                               

Kada sam svoju tezinu spustila na 89 kg, tada je vec pocelo da mi bude tesko, iz razloga sto sam morala mnogo vise od sebe da dam.Medjutim, u trenucima kada sam mislila da cu odustati, dogodilo se nesto najbolje, a to je da sam se bas zaljubila i to mi je pojacalo zelju za mrsavljenjem skoro duplo.Kao neko ko je poprilicno bio ogorcen na sve u vezi ljubavi, to je i mene samu poprilicno iznenadilo.Ali mi je jako pomoglo, te sam za 4 meseca skinula 34 kg, i konacno sam dostigla svoj cilj.

Kada zelite da drasticno promenite sebe, morate samo da imate dobar motiv, nesto sto vam daje vetar u ledja, i sto vas gura napred.To je ono sto ce vas ne samo dovesti do cilja, nego ce vam omoguciti da nikad vise ne dozvolite sebi da se ugojite.
Naravno, u mom slucaju nije sve tako savrseno, jer sam neko ko nije jos uvek prihvatio ,,novu ^^ verziju sebe, te samim tim cesto sebi nadjem manu, i u pojedinim trenucima se osecam i dalje kao devojka sa 130 kg.To je apsolutno pogresno, ja to znam, ali se nadam da cu se vremenom naviknuti.


                                                           ~ Plan ishrane ~





Verujem da vas ovaj deo najvise zanima, pa hajde da krenemo redom.Sto se ishrane tice, u samom startu pokusajte da izbacite namirnice koje vas goje.Ukoliko ne mozete to naglo da uradite, cinite to postepeno, i vremenom ce te potpuno odusati od njih.Hleb je takodje pozeljno izbaciti, bar ja jesam, a ukoliko neki obrok zahteva upotrebu hleba, po mom misljenju bolji je onaj koji ne sadrzi psenicno brasno, koji  je samim tim bez glutena, kao recimo heljdin.

Veoma vazna stvar u mom slucaju jeste brojanje kalorija, i znam da se to nekima nece dopasti,ali je tako..Naime, ja sam svoj dnevni unos kalorija ogranicila na 1200, i znam da su te vrednosti cesto i vise, ali ja se ove pridrzavam.Takodje, ja ne brojim kalorijsku vrednost voca i povrca, jer smatram da nema potrebe.Ja na dnevnom nivou jedem mnogo voca i povrca, i da ove namirnice goje kao sto na mnogim portalima mozete procitati da je tako, verovatno bih imala 1000 kg.

Ja nisam vegan, niti vegetarijanac, ali meso nikada nisam volela, te samim tim ga i ne konzumiram. Nisam nutricionista, pa da mogu da vam odredim koje ce te meso uvesti u ishranu ako zelite, ali po mom misljenju belo pilece kao i curetina su dobar izbor, ukoliko ih pripremate bez dodatka ulja. Ja prilikom pripreme svoje hrane ne koristim ulje, uglavnom sve namirnice pripremam na pari ili ih pecem, i  to je nesto sto meni jako odgovara.Przenje u mom slucaju nije dobar izbor, prvenstveno sto ulje ima visoku kalorijsku vrednost cak i u maloj kolicini, tako da ga ne koristim.Preporucujem vam da uvek citate sastav proizvoda, jer je bar meni to jako vazno.Mnogi proizvodi koji se predstavljaju kao dijetalni, zapravo to nisu, jer sadrze ogromne kolicine secera.



Posto dosta vezbam, potrebni su mi i proteini, te u svoju ishranu ukljucim cesto kuvana belanca ili Ella sir, koji ima nula posto mlecne masti, 54 kalorija u 100 grama, a 12 grama proteina. Volim da jedem i cia puding o kome mozete vise citati ovde,kao i ovsenu kasu.Samo malo upozorenje u vezi ovsenih kasica.Obratite paznju, jer mnoge sadrze secer, mleko u prahu, i svasta jos.Ona koju ja koristim je Nasa ovsena kasa, koja je zasladjena fruktozom, posna je, i ima malu kalorijsku vrednost.Nju mozete naci u svim marketima.Naravno, voce mi je obaveznou toku dana, i jedem svo koje mogu da pronadjem.Takodje, vocni sejkovi, kao i sveze cedjeni sokovi  su odlicna opcija.

Moj savet vam je da se trudite da same pripremate svoje obroke, jer samo tako mozete da budete sigurne da oni nisu puni masti, secera i soli.Ja nisam ekspert u kuhinji, tako da vam garantujem da priprema hrane nije komplikovana.Sve ideje za svoje recepte crpem sa raznih kanala ili instagram profila, te vam predlazem da bacite pogled na sledece linkove( klik ,klik,  klikklik ).Mislim da vam oni mogu dosta pomoci da vasa ishrana ne bude jednolicna i dosadna, a samim tim naterace vas da vremenom i same kreirate svoje recepte.

Posto volim da sama pripremam zdrave slatkise, od zasladjivaca cesto koristim med ( ne goji, prirodni je zasladjivac), ili javorov sirup.

Veoma je vazno da imate 5 ravnomerno rasporedjenih obroka, koji nisu obilni.Uzine su u mom slucaju jako bitne, jer sprecavaju da pregladnim, i samim tim se ne prejedem za neredni obrok.Moj izbor je uvek vocni sejk, cedjeni sok, ili sveze voce. Naravno, nikako ne preskacite dorucak, jer je najvazniji obrok u toku dana , a ukoliko nemate vremena da ujutru pripremate sebi obrok, predlazem da to uradte vece pre. Po mom misljenju to je bolja varijanta od pekare, i slicnih stvari.

Citala sam da mnoge dijete ne podrzavaju konzumiranje kafe, i to je apsolutna glupost ako mene pitate.Ja kao istinski ljubitelj kafe, to sebi ne mogu da dozvolim.Jedino sto sam korigovala u vezi nje, je da ne kupujem gotove kesice, jer sadrze vise kalorija nego sto bi trebalo.Ne volim klasicnu crnu kafu, te su moj izbor uvek bila nes kafa iz kesice. Ali, vise mi se dopala opcija da kupim cistu nes kafu, u koju dodam niskokaloricno mleko, i izbegnem sav dodatan secer.Ukoliko volite slatku kafu, mozete da umesto klasicnog secera dodati steviju, koja ima nula kalorija.Ukoliko ne volite kravlje mleko, opredelite se za bademovo, jer je sojino bezukusno, a ono koje ima neki odredjeni ukus je prepuno secera.Cisto da vam uporedim.100 ml kravljeg mleka sa nula posto mlecne masti ima 33 kalorije, dok sojino ima 61.Postoji i nezasladjena verzija ovog mleka, ali ne bih ga ni najgorem neprijatelju preporucila.

Po mom misljenju nije neophodno da ishranu ogranicite na vegansku ili vegetarijansku.Sto se veganske tice, mnoge namirnice su pune secera, soli, ulja i imaju jako visoku kalorijsku vrednost.Trudite se da birate sveze namirnice, koje su sto manje termicki obradjenje, i videcete da ce vam takav nacin ishrane dati rezultate.

Jos bih volela da pomenem, da sam sigurna da se necete ugojiti ukoliko jednom nedeljno dozvolite sebi da pojedete parce cokolade ili torte, ali to uradite onog trenutka kada budete sto posto sigurni da necete pojesti i drugo, trece i tako dalje.Ja sam ovog leta imala par bitnih dogadjaja, koji su zahtevali da jedem svakodnevnu hranu, i nisam se ni grama ugojila, jer sam naucila da kontrolisem sebe, i to je zapravo kljuc svega.



Mislim da je ovo sve sto sam danas htela da vam kazem.Kako ovaj post ne bi bio predugacak, jer vec jeste, o mom planu vezbanja vam pisem u narednom postu.:)Naravno necu da napominjem ponovo da se pre svake korekcije ishrane uvek posavetujete sa nutricionostom..:)

    Ocekujem vase komentare.Volela bih da mi kazete da li se slazete sa mnom ili ne.

                                           Do narednog druzenja..:) MiMi..:***


15 коментара:

My weight loss diary~ Kako sam izgubila 75 kg~ 1 deo

уторак, октобар 06, 2015 prettyandstylish 30 Comments





                    Cao drage moje..:)


Iz naslova vec mozete videti da ce ovo biti malo drugaciji post, nego sto je to do sada bilo na blogu, ali ovo je zapravo pocetak jedne nove rubrike, u kojoj cu u narednom p[eriodu  deliti sa vama svoja iskustva  vezana za temu o kojoj danas pisem.A rec je o gubitku tezine, tacnije o mojoj prici.


                                   


Pre nego sto zapocnem sa konkretnim delom ovog posta, zelim da kazerm par stvari.Naime, uvek je vazno da volite sebe bez obzira da li imate 50 ili 100 kg.To je potpuno nebitno.Nemojte nikada da dozvolite da vam drugi ljudi sude na osnovu vaseg fizickog izgleda, i da vam to poljulja samopozudanje.Niste nista manje drugaciji ili vredni od njih.Ukoliko zelite da menjate bilo sta na sebi radite to iskljucivo zato sto vi zelite, a ne zbog tudjih misljenja.Jer je to apsolutno pogresno.

Ja sam od malih nogu bila devojcica sklona gojenju, a moj najveci porok bila je cokolada.Od kada znam za sebe, maksimalo sam uzivala u ovom slatkisu, a nazalost to mi je vremenom stvorilo veliki problem.Tokom osnovne skole bila sam fizicki vise aktivna, a kako u to vreme obicno krece i pubertet, imala sam srecu da sam dovoljno izrasla te da mojih tadasnjih 70 kg ne izgledaju toliko lose.

Kada je dosla srednja skola, zbog iste sam se privremeno preselila u drugi grad i pocela da zivim u ucenicnom internatu.Da se razumemo, hrana u njemu nije bila nimalo losa, kada sada razmislim o tome, ali mene je u to vreme najvise gojila brza hrana i cokolada, jer sam izbegavala da jedem hranu koja se sluzila u domskoj kuhinji.Tokom srednje skole ugojila sam se 25 kg, te sam istu napustila sa 95kg.Tada je valjda trebala da mi se ukljuci lampica i da prestanem da se gojim, ali to se nije desilo.U medjuvremenu zdrastveni problemi su ucinili svoje, ali necu njih toliko kriviti, koliko sebe sto sam i posle njih nastavila da jedem slatkise.Iz prethodnih redova vec mozete da zakljucite da su razlozi mog gojenja slatkisi, prvenstveno cokolada.

Kada sam poslednji put odlucila da stanem na vagu imala sam 130 kg. To je bio jako neprijatan trenutak za mene, i znala sam da moram nesto da menjam.Ali pritisak okoline je bio toliko veliki, da mi je i najmanju volju ubijao. Ali pre tacno godinu dana, sam shvatila da ne zelim da zivim vise kao takva osoba, i da moram da se promenim.Ja sam po prirodi jako stidljiva, i visak kilograma je bukvalno progutao moju licnost.


Tokom svoje faze gojenja, imala sam i par gde sam drzala neke dijete.Da se razumemo, dijeta je cista glupost, gubljenje vremena.Da vam privremeni efekat, a zapravo kada prestanete sa njenim pridrzavanjem, kilogrami se vrate. Da bi ste smrsali, morate da menjate svoj nacin zivota, jer samo tako mozete da sprecite da vam se ti kilogrami vrate.Takodje, prestanite da se opterecujete reklamama, internet clancima, ili onim groznim pilulama koje vam obecavaju efekat preko noci.Sve sam to probala, i apsolutno takve stvari nemaju veze sa zivotom.


                     

Necu reci da sam od pocetka svog plana gubljenja kilograma, bila bas disciplinovana, jer sam sebi jednom nedeljno dozvoljavala da uzivam u slatkisima.Ali, vremenom shvatila da mi to zapravo ne pricinjava zadovoljstvo kao pre, a trenutak kada sam potpuno bila sigurna u to, je onaj kada sam pored rafa sa slatkisima prolazila bez imalo zelje da se okrenem i kupim koji.

Ono sto zelim da vam kazem, jeste i to, da vam niko nece reci da ce te na pocetku uz dobar plan ishrane i vezbanja, gubiti kilograme zaista brzo, ali da ce to vremenom teze ici, i da ce te morati vise da se trudite.Dva kljucna elementa za gubitak tezine jesu vezbanje i ishrana.I bilo da je vasa ishrana potpuno zdrava, trebalo bi da vezbate, jer samim tim oblikujete svoje telo, pogotovo ako ste imali bas visak kilograma.


Ja sam za godinu dana izgubila 75 kg, i mozda ce to nekome delovati kao lose ili nemoguce, ali upornost je najbitnija od svega.Sada imam 55 i zaista ne mogu biti srecnija.Ako ste reseni da izgubite kilograme, morate da date sto posto od sebe i da nikada ne dozvolite da vam hrana stane na put.Morate da razdvojite sta je dobra i losa hrana, i da svaka nezdrava opcija moze imati svoju zdravu.Kada imate zelju da pojedete nesto sto je puno secera, zapitajte se da li je vasem organizmu neophodno tako nesto, i da li vi to stvarno zelite.U prvi mah ce vam se uciniti da stvarno zelite,ali ako malo razmislite shvaticete da nije zapravo tako.Kao neko ko je bio zavisnik od slatkisa, mogu da vam potvrdim da je moguce resiti se tog poroka, samo ukoliko ste zaista uporni.

Za kraj ovog dela zelim samo jos da dodam, da je ovo moje licno iskustvo, i da ne znaci da ce ono sto je meni,  svima odgovarati.Jer smo svi mi drugaciji.I da pre bilo kakve drasticne promene, uvek konsultujete strucno lice koje ce vam skrenuti paznju na to da li trebate da se odlucite za neki drastican korak ili ne.



To bi bilo sve za danas.Ovo je prvi deo, a vec uskoro vam kuckam i drugi, gde sa vama delim svoj nacin ishrane i vezbanja, koji mi je pomogao prilokom gubitka kilograma..:)

                   Volela bih da mi u komentarima pisete vasa misljenja vezana za ovu temu..:)


                                          Do narednog posta..:) MiMi..:)))






30 коментара: