My weight loss diary ~ Motivacija i plan ishrane ~2~ deo

четвртак, октобар 08, 2015 prettyandstylish 15 Comments




Cao drage moje..:)


Danasnji post bice nastavak prethodnog, a ukoliko ste propustle o cemu se radi mozeteto procitati klikom na ovaj post.

U ovom tekstu  zelim malo vise da pricam o stvarima koje su me pokrenule na promenu, kao i o onima koje se me kroz ceo ovaj proces motivisale.Takodje podelicu sa vama i svoj plan ishrane, pa ukoliko zelite da saznate nesto vise nastavite da citate post..:)


Ono sto me je pokrenulo da se konacno zapitam sta radim sebi, da se dozovem pameti i konacno krenem sa mrsavljenjem jeste ponajvise ljubav prema modi tacnije cipelama.Mozda ce to zvucati smesno, ali u mom slucaju je tako.Kada sam konacno htela da kupim par cipela koje sam jako dugo zelela shvatila sam da je to nemoguce, jer je njihov kalup previse uzak, a moja noga presiroka.Tada sam znala da ukoliko zelim da uzivam u svim stvarima koje toliko volim, moram nesto da menjam.I svaki put kada bi pomislila na losu hranu, uvek sam u glavi znala koji mi je krajnji cilj, i nisam dozvolila da mi bilo sta to pokvari.Uvek je bitno da  motivisete sebe, jer tako mnogo lakse prolazite krizne faze kojih svakako ima.

To su obicno trenuci kada ste napolju, i ne mozete da napravite sebi zdrav obrok nego morate da se opredelite za los, ili kada ste u drustvu.Ceo ovaj put je u mom slucaju bio pun izazova, ali sam motivisala sebe onime sto volim i nisam htela da odustanem.

                               

Kada sam svoju tezinu spustila na 89 kg, tada je vec pocelo da mi bude tesko, iz razloga sto sam morala mnogo vise od sebe da dam.Medjutim, u trenucima kada sam mislila da cu odustati, dogodilo se nesto najbolje, a to je da sam se bas zaljubila i to mi je pojacalo zelju za mrsavljenjem skoro duplo.Kao neko ko je poprilicno bio ogorcen na sve u vezi ljubavi, to je i mene samu poprilicno iznenadilo.Ali mi je jako pomoglo, te sam za 4 meseca skinula 34 kg, i konacno sam dostigla svoj cilj.

Kada zelite da drasticno promenite sebe, morate samo da imate dobar motiv, nesto sto vam daje vetar u ledja, i sto vas gura napred.To je ono sto ce vas ne samo dovesti do cilja, nego ce vam omoguciti da nikad vise ne dozvolite sebi da se ugojite.
Naravno, u mom slucaju nije sve tako savrseno, jer sam neko ko nije jos uvek prihvatio ,,novu ^^ verziju sebe, te samim tim cesto sebi nadjem manu, i u pojedinim trenucima se osecam i dalje kao devojka sa 130 kg.To je apsolutno pogresno, ja to znam, ali se nadam da cu se vremenom naviknuti.


                                                           ~ Plan ishrane ~





Verujem da vas ovaj deo najvise zanima, pa hajde da krenemo redom.Sto se ishrane tice, u samom startu pokusajte da izbacite namirnice koje vas goje.Ukoliko ne mozete to naglo da uradite, cinite to postepeno, i vremenom ce te potpuno odusati od njih.Hleb je takodje pozeljno izbaciti, bar ja jesam, a ukoliko neki obrok zahteva upotrebu hleba, po mom misljenju bolji je onaj koji ne sadrzi psenicno brasno, koji  je samim tim bez glutena, kao recimo heljdin.

Veoma vazna stvar u mom slucaju jeste brojanje kalorija, i znam da se to nekima nece dopasti,ali je tako..Naime, ja sam svoj dnevni unos kalorija ogranicila na 1200, i znam da su te vrednosti cesto i vise, ali ja se ove pridrzavam.Takodje, ja ne brojim kalorijsku vrednost voca i povrca, jer smatram da nema potrebe.Ja na dnevnom nivou jedem mnogo voca i povrca, i da ove namirnice goje kao sto na mnogim portalima mozete procitati da je tako, verovatno bih imala 1000 kg.

Ja nisam vegan, niti vegetarijanac, ali meso nikada nisam volela, te samim tim ga i ne konzumiram. Nisam nutricionista, pa da mogu da vam odredim koje ce te meso uvesti u ishranu ako zelite, ali po mom misljenju belo pilece kao i curetina su dobar izbor, ukoliko ih pripremate bez dodatka ulja. Ja prilikom pripreme svoje hrane ne koristim ulje, uglavnom sve namirnice pripremam na pari ili ih pecem, i  to je nesto sto meni jako odgovara.Przenje u mom slucaju nije dobar izbor, prvenstveno sto ulje ima visoku kalorijsku vrednost cak i u maloj kolicini, tako da ga ne koristim.Preporucujem vam da uvek citate sastav proizvoda, jer je bar meni to jako vazno.Mnogi proizvodi koji se predstavljaju kao dijetalni, zapravo to nisu, jer sadrze ogromne kolicine secera.



Posto dosta vezbam, potrebni su mi i proteini, te u svoju ishranu ukljucim cesto kuvana belanca ili Ella sir, koji ima nula posto mlecne masti, 54 kalorija u 100 grama, a 12 grama proteina. Volim da jedem i cia puding o kome mozete vise citati ovde,kao i ovsenu kasu.Samo malo upozorenje u vezi ovsenih kasica.Obratite paznju, jer mnoge sadrze secer, mleko u prahu, i svasta jos.Ona koju ja koristim je Nasa ovsena kasa, koja je zasladjena fruktozom, posna je, i ima malu kalorijsku vrednost.Nju mozete naci u svim marketima.Naravno, voce mi je obaveznou toku dana, i jedem svo koje mogu da pronadjem.Takodje, vocni sejkovi, kao i sveze cedjeni sokovi  su odlicna opcija.

Moj savet vam je da se trudite da same pripremate svoje obroke, jer samo tako mozete da budete sigurne da oni nisu puni masti, secera i soli.Ja nisam ekspert u kuhinji, tako da vam garantujem da priprema hrane nije komplikovana.Sve ideje za svoje recepte crpem sa raznih kanala ili instagram profila, te vam predlazem da bacite pogled na sledece linkove( klik ,klik,  klikklik ).Mislim da vam oni mogu dosta pomoci da vasa ishrana ne bude jednolicna i dosadna, a samim tim naterace vas da vremenom i same kreirate svoje recepte.

Posto volim da sama pripremam zdrave slatkise, od zasladjivaca cesto koristim med ( ne goji, prirodni je zasladjivac), ili javorov sirup.

Veoma je vazno da imate 5 ravnomerno rasporedjenih obroka, koji nisu obilni.Uzine su u mom slucaju jako bitne, jer sprecavaju da pregladnim, i samim tim se ne prejedem za neredni obrok.Moj izbor je uvek vocni sejk, cedjeni sok, ili sveze voce. Naravno, nikako ne preskacite dorucak, jer je najvazniji obrok u toku dana , a ukoliko nemate vremena da ujutru pripremate sebi obrok, predlazem da to uradte vece pre. Po mom misljenju to je bolja varijanta od pekare, i slicnih stvari.

Citala sam da mnoge dijete ne podrzavaju konzumiranje kafe, i to je apsolutna glupost ako mene pitate.Ja kao istinski ljubitelj kafe, to sebi ne mogu da dozvolim.Jedino sto sam korigovala u vezi nje, je da ne kupujem gotove kesice, jer sadrze vise kalorija nego sto bi trebalo.Ne volim klasicnu crnu kafu, te su moj izbor uvek bila nes kafa iz kesice. Ali, vise mi se dopala opcija da kupim cistu nes kafu, u koju dodam niskokaloricno mleko, i izbegnem sav dodatan secer.Ukoliko volite slatku kafu, mozete da umesto klasicnog secera dodati steviju, koja ima nula kalorija.Ukoliko ne volite kravlje mleko, opredelite se za bademovo, jer je sojino bezukusno, a ono koje ima neki odredjeni ukus je prepuno secera.Cisto da vam uporedim.100 ml kravljeg mleka sa nula posto mlecne masti ima 33 kalorije, dok sojino ima 61.Postoji i nezasladjena verzija ovog mleka, ali ne bih ga ni najgorem neprijatelju preporucila.

Po mom misljenju nije neophodno da ishranu ogranicite na vegansku ili vegetarijansku.Sto se veganske tice, mnoge namirnice su pune secera, soli, ulja i imaju jako visoku kalorijsku vrednost.Trudite se da birate sveze namirnice, koje su sto manje termicki obradjenje, i videcete da ce vam takav nacin ishrane dati rezultate.

Jos bih volela da pomenem, da sam sigurna da se necete ugojiti ukoliko jednom nedeljno dozvolite sebi da pojedete parce cokolade ili torte, ali to uradite onog trenutka kada budete sto posto sigurni da necete pojesti i drugo, trece i tako dalje.Ja sam ovog leta imala par bitnih dogadjaja, koji su zahtevali da jedem svakodnevnu hranu, i nisam se ni grama ugojila, jer sam naucila da kontrolisem sebe, i to je zapravo kljuc svega.



Mislim da je ovo sve sto sam danas htela da vam kazem.Kako ovaj post ne bi bio predugacak, jer vec jeste, o mom planu vezbanja vam pisem u narednom postu.:)Naravno necu da napominjem ponovo da se pre svake korekcije ishrane uvek posavetujete sa nutricionostom..:)

    Ocekujem vase komentare.Volela bih da mi kazete da li se slazete sa mnom ili ne.

                                           Do narednog druzenja..:) MiMi..:***


15 коментара:

  1. Meni sve ovo deluje naporno, mada nisam pokusavala da brojim kalorije, zanimljivi su mi ovi podaci, neki su me i sokirali. Veoma informativan post, verujem da ce se i ostale citateljke sloziti sa mnom, ne pises puko nagadjanje vec ovde ima i referenci na koje upucuju i doktori ili nutricionisti. Zanima me da li si probala hrono ishranu i sta mislis o tome? Ja ovih dana razmisljam da pokusam, vidim da svi bruje o tome, cak i na fb ima stranica sa receptima i savetima. Nestrpljivo ocekujem sledeci post :-*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa jeste u picetku, ali vremenom ti to postane rutina.Hvala ti puno.Iskreno, ja nisam probala taj nacin ishrane, ali iskreno meni se to nesto i ne svidja.Verovatno je razlog sto taj nacin ishrane ukljucuje i mesne proizvode koje ja ne konzumiram, kao i pripremu raznih hrono jela.Ja nisam vesta u kuhinji pa me taj deo odbija.Takodje mislim da je to jako skup rezim ishrane, jer obuhvata milion nekih soseva i ne znam cega jos.I cini mi se da je zabranjena kafa, kao i voce, tako da je to jedan jos od razloga zbog kojih mi se ne dopada.Mada ti opet poznajes bolje svoje telo i mozes da predpostavis kako ce ti taj nacin ishrane odgovarati.Hvala ti na komentaru..:*

      Избриши
    2. I tebi na iskrenosti, realno, ni ja nisam neka domacica(citaj: nikakva), plus ne bih da se razbacujem novcem, na sta si me dobro podsetila jer nisam obracala paznju toliko :-*

      Избриши
    3. Xexexe, ima vremena da naucimo :-) Pa neke stvari tipa tahini sos ili humus su bas skupe, a ukus im je grozan, bukvalno kao da jedes ulje koje ima ukus susama.:-) :*

      Избриши
    4. Uh, oboje sam probala i nisam bas odsevljena :-/

      Избриши
    5. Verujem da nisi, zaista jako cudni ukusi..:/

      Избриши
    6. Verujem da nisi, zaista jako cudni ukusi..:/

      Избриши
  2. Super post lepo napisano i objašnjeno sve i verujem da ćeš pomoći mnogima koji imaju slične probleme, ja iz iskustva znam da je u početku teško ali se posle toliko navikneš da ne možeš zamisliti drugačiji režim, ja sam neko ko je jeo sve i to velike količine, nisam imala nikad problema sa kg, ali sam nakon operacija i terpaija dobila helicobacter i rešila sam se tog zla uz pomoć režima ishrane koji sam primenjivala punih 11 meseci. Sada imam problema sa zadržavanjem vode u organizmu iako sam ostala na istom režimu i hranim se tako već 5 godina, hormonalne terapije me goje i šire a to se nijednim režimom ne može srediti :/. Tebi još jednom svaka čast i skidam kapu za postignut uspeh <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, i ja se nadam da hocu..Razumem te potpuno, ali jednostavno na neke stvari ne mozes da utices.Ti meni svakako izgledas sjajno, i nadam se da ce sve to sto prozivljavas uskoro biti gotovo..Hvala ti Tico..<3

      Избриши
  3. svaka čast na izgubljenim kilama! odličan post pun savjeta. bademovo mlijeko mozes i sama raditi: samlijes bademe te ih staviš na čistu gazu. Tada čistom prokuhanom vodom pređeš preko njih, stisnes gazu i dobijes svoje bademovo mlijeko a badem kasnije ostavi da se susi pa ga mozes dodati u smoothije, sejkove itd...

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post, čestitam ti na postignutom rezultatu, tačno si rekla ovo na kraju da je kontrola ključ svega :) Ja sam u nekim trenucima izgubila kontrolu, motivaciju, previše nervoze oko fakulteta, obaveze koje su me sputale i sada mi je skoro nemoguće da se vratim na pravi put :/ :( Napisala si da se još uvek nisi navikla na novu verziju sebe, zato ti predlažem da nabaviš neko veliko ogledalo i staviš pored svoju staru sliku. Ogledaš se i sama ćeš shvatiti šta si postigla. Ja sam u ogledalu dobijala motivaciju i drugi ljudi su mi davali vetar u ledja sa komplimentima, ali kada sam ostala sama sa knjigom u 4 zida postalo mi je svejedno da li sam debela ili mršava.. Da ne dužim, uživaj u svom novom izgledu jer si prelepa! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno..:)Verujem da ces kada sva ta frka oko faksa prodje, opet dobiti motivaciju..Vec si jednom uspela, tako da ce ti sada biti mnogo lakse..:)To ti nije losa ideja, probacu..:)Hvala ti punoo..:***

      Избриши
  5. Elem, već sam negde komentarisala. U toku prošle zime kod mene su se stvari nekako izmakle kontroli. Nisam ni skapirala ozbiljnost, iako su me ljudi iz okoline opominjali, dok nije došlo toplije vreme i kad sam shvatila da ništa od majčica, pantalona, suknji... ne mogu da obučem. Vaga je pokazala 94kg, e kad se tad nisam šlogirala... moralo je da se dela... Pošto svi već bruje o hrono ishrani, a ja nisam neko ko može da broji kalorije ili meri hranu stalno, uzela sam neka osnovna prvila iz ovog načina ishrane i počela da primenjujem. Dakle, obilan doručak, slabiji ručak i tanka večera. Bez užina, sa oko 5h razmaka između obroka. Mnogo vode pola sata pre i posle obroka. Bez slatkiša. Bez belog brašna. Puno povrća. Za mesec dana sam skinula 7 kg i osećala sam se sve bolje. Sledećeg meseca sam skinula još 6,5kg, a nisam se ni nadala, jer nije bilo odricanja, gladovanja, kriza... Sad malo brljam, jer mi je toplo vreme prijalo za dijetu, ali se trudim da ostanem fokusirana i istrajem. Poenta priče je da nađete metod koji vama lično prija i postavite sebi cilj. Ko kaže da je lako-laže. Ali moj lični osećaj sada i pre par meseci se ne može porediti, neosporno prijaju komplimenti i imam više energije za svakodnevne aktivnosti, igru sa decom... a moje raspoloženje je nikad bolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To se jednostavno desi neorimetno, svi ti pricaju, ti jednostavno ne obratis paznju, i kad to konacno urafis, bukvalno se zabezeknes kada vidis brojku.Svidja mi se nacin na koji razmisljas, i uopsteno kako di regulisala ishranu.Odbacila si ono sto je lose, i rezultati su odmah vidljibi.Jako mi je drago da si sada srecnija.I potpuno se slazem sa tobom da je bitno naci nacin koji licno odgovara, a naravno cilj je najbitniji, jer pomaze da se ostvari zamisljeno..:)
      Hvala ti puno na komentaru, i svaka cast na pistignutim rezultatima..:-)

      Избриши