Lakovi za nokte~koliko su zapravo stetni po nas organizam

среда, септембар 24, 2014 prettyandstylish 8 Comments

Cao devojke.:)
Zelim da napravim malu pauzu o pisanju recenzija o kozmetickim proizvodima,i da napisem par posta za koje verujem da ce vam znaciti.Danas zelim da posvetim vise paznje lakovima za nokte  i njihovoj stetnosti na nas organizam.Svi znamo koliko se generalno u kozmetickim preparatima nalaze stetnih sastojaka.U nekima vise ,u nekima manje.Neke od tih supstanci su potpuno bezopasne ,dok imamo i onih koje to nisu.





Lakove za nokte cesto umeju i da nazovu otrovom.Donekle je to i tacno.Necu da budem vestica koja ce skroz iskritikovati ove proizvode jer ih i ja volim i stalno koristim.Medjutim postoje tri supstance koje vecina lakova za nokte ima ,a kojih se treba kloniti.Lakovi koji u sebi ne sadrze ove tri supstance nazivaju se 3 free lakovi, i zaista je pohvalno sto se na nasem trzistu moze naci veliki broj njih.Tu spadaju:(essie ,Opi,Rimel ,m.a.c.,Lancome,Nars,Kiko,Meybelline,Loreal,Estee Lauder,Givenchy,China Glaze i Revlon,Golden Rose).Za ove lakove sam potpuno sigurna jer sam uvek obracala paznju na njihov sastav.



Nasuprot njima imamo lakove koji sadrze tri veoma otrovne supstance ,a to su: formaldehid, aceton i toluen.

FORMALDEHID:
Ova supstanca se nalazi u mnogim proizvodima  od drveta ,alkoholnim picima ,odstranivacima laka .On omogucava bolje stapanje laka sa nokatnom povrsinom ,i sprecava nastajanje mehurica.Prema istrazivanjima iz 2010 ,smatra se kancerogenom materijom.Moze dovesti do nastajanja alergijskih reakcija ,ubrzava opadanje kose ,i cesto je glavni izazivac plucnih bolesti kod mladjih osoba.

ACETON:

Svima nama je poznato koliko skidaci laka za nokte koji u sebi sadrze aceton ostete samu nokatnu povrsinu.Ona postane bleda i ispucala.Ovu supstancu obavezno zaobilazite i u laku za nokte i u skidacu.

TOLUEN:

Poslednji ,ali ne i manje vazan sastojak na koji treba da obratite paznju.Toluen ,koji se jos i naziva toluol ,spada u grupu aromaticnih ugljovodonika.Takodje jedan je i od osnovnih sastojaka benzina.Posto u lakovima koji nisu 3 free zauzima prvo mesto po koncetrovanosti ,vrlo je vazno da se trudite da ga sto manje udisete .Lak mazite u dobro provetrenim prostorijama ,ali najbolje bi bilo napolje.

Dobro je znati da su kozmeticke kuce posvetila dosta paznje samoj izdradi lakova za nokte i da u vecini njih ne mozete naci ove supstance.Uvek obratite paznju pri kupovini za svaki slucaj ,jer verujem da niko od nas ne zeli da ugrozi svoje zdravlje.



I to bi bilo sve za ovaj post.ISkreno se nadam da ce vam biti od koristi.:)
Da li vi obracate paznju na sastojke laka za nokte..?
Do sledeceg posta..:)
MiMi..;*



8 коментара:

  1. sad kad znam koji su lakovi manje štetni uzet cu u obzir da samo njih kupujem

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam ovo znala. :D Mada i ne kupujem toliko lakove a kada kupim to je neki od ovih sto si navela. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam to otkrila pre nekoliko meseci ,ali posto tada nisam imala blog,tek sam sada napisala .Dobro je da zaobilazis sve one sumnjive..:) Hvala na komentaru..:**

      Избриши
  3. Ne koristim puno lakove,ali cu definitivno pripaziti na sastav. Za formaldehid znam da je kancerogen i ima ga u svima nama obozavanom Eveline 8u1 laku za obnavljanje noktiju. I sama ga imam i koristim iskljucivo(!) ako mi je nokat u kriticnom stanju. Ali ako slucajno dodje u dodir s kozicom oko nokta,pece kao ludo. Znam da ga neke cure koriste svakodnevno kao bazu i evo ovim putem apeliram da ga sto manje ili uopce ne koriste.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cula sam za taj 8 u 1 ,lak iz Ebelina i nedavnoo sam u njegovom sastavu spazila da postoji formaldehid.Drago mi je sto si ovim putem uputila apel svim devojkama ,i skrenula im paznju kog proizvoda treba da se klone.:) Hvala ti na komentaru..:**

      Избриши
  4. Big 3 free supstance su inace - toluen, formaldehid i dibutil ftalat. Verovatno si se zbunila kada si napisala da je medju njima aceton jer to nikako nije tacno. Postoje i 5 free lakovi na nasem trzistu koji pored ova tri nabrojana sastojka ne sadrze ni formalinski rezin ni kamfor. Koristim najvise acetonske skidace jer su za razliku od bezacetonskih mnogo manje stetni po nokatnu plocu. :) www.goddesshuntress.com/2012/03/30/the-list-3-free-and-5-free-nail-polishes/

    ОдговориИзбриши